Title Image
När argumenten väger lätt

TiArrow är inte bara en rullstol, det är resultatet av en tanke. TiArrow erbjuder ultralätta aktivrullstolar med unik individanpassning. Vår uppfattning är att man endast genom att anpassa stolen till användarens specifika förutsättningar kan uppnå en fullt tillfredställande nivå när det gäller ergonomi samt körbarhet av rullstolen.

Sittergonomi

Vi anser att sitt-ergonomin är den enskilt viktigaste aspekten av en rullstol. Grunden i TiArrow stolen är dess sits och rygg tillsammans med sidoskydden. Funktionen har fått bestämma utseendet på stolen.

 

Ingen enskild del har tillkommit av en slump utan är ett resultat av våra 4 huvudkrav. Vi vet att stolen är summan av sina delar och hur dessa samverkar. Därför har vi själva designat varje enskild del i stället för att köpa in färdiga komponenter.

 

Ett ergonomiskt sittande ger även bonuseffekter. Du kommer att sitta ”snyggare” och kläder passar bättre. Du kan dessutom sitta högre i stolen och du blir således längre.

Körergonomi

Med kör-ergonomi avser vi de biomekaniska rörelser användaren utför för att hantera sin rullstol. Vårt mål har varit att minimera ogynnsamma belastningar på rygg, axlar och armar genom så korrekta arbetsvinklar och positionering som möjligt.

 

Med körbarhet avses hur mycket kraft det går åt att framföra rullstolen. En optimal rullstol skall dels rulla så lätt som möjligt men även svänga lätt och vara hanterbar i andra sammanhang så som trottoarkanter och trappor etc.

 

En avgörande faktor är stolens inställning efter respektive användaren. Åter igen är den unika individanpassningen av TiArrows stolar hemligheten genom dess goda egenskaper.

Ultralåg vikt

Vi har under konstruktionsarbetet av TiArrow kontinuerligt stävat efter att välja det optimala materialet för varje komponent och därigenom lyckats tillverka en extrem lätt stol utan att kompromissa med ergonomi eller köregenskaperna.

 

Vår lättaste stol väger 4,52 kg med hjul samt sidoskydd och vår standardstol väger in på 5,2 kg med hjul och sidoskydd och broms. Alla stolar klara en användarvikt på 120 kg.

Unika Egenskaper

Det är många egenskaper som gör TiArrow till en unik rullstol. Sittergonomin, köregenskaperna och den låga vikten har utgjort stommen vid utvecklingen av CK och CKM. Övriga detaljer som påverkar stolens egenskaper kan du läsa om nedan. Och var så säker, varje detalj är viktig i helheten.

null

Sitsen

Vi anser att en sits måste vara plan för att man skall uppnå en tillfredsställande ergonomi. Dyntillvekare idag rekommenderar ett plant underlag för att garantera maximalt resultat från en modern dyna.

Sitsen är tillverkad från en kolfiberväv med extrem styrka och styvhet, den kommer alltså inte att töja sig över tiden. Den är även vattentät vilket gör den lätt att torka av och hålla ren. Eftersom sitsen är helt frikopplad från ryggstödet samt tillräckligt lång kommer dynan att få fullt stöd i hela sin längd. Sitsens hårdhet kan justeras steglöst på alla TiArrow-modeller.
null

Axelsystem

TiArrow har en helt unikt system för att fästa hjulen. Basen är en mycket styv kolfiberaxel som är extrem väl förankrad i chassit men samtidigt går att justera för ett optimalt tippläge.

Hjulaxeln kläms fast i kolfiberaxeln med en snabbkoppling vilket ger ett helt glappfritt hjul. Vår lösning ger en bredare sits utan att total bredden på stolen ökar, vilket i sin tur betyder att du kan välja en smalare stol än normalt. Det ger en bättre kör-ergonomi genom att armarna kommer att arbeta i en naturligare vinkel och axelmuskulaturen kan arbeta mer avslappnat. Man kan också sitta högre i stolen med bibehållen drivfas eftersom man når längre ner.
null

Chassi

Vi har valt material som har en kombination av hög styrka i förhållande till sin låga specifika vikt samt god förmåga att ta upp vibrationer. Vi har eftersträvat att få en balans mellan styvhet och komfort.

Modellen CKM tillverkas av aluminium som ger den optimala kombinationen pris/prestanda. CK-modellen tillverkas helt i titan som är ett unikt material med fantastiska egenskaper. Materialen, i kombination med kolfiber och våra kunskaper kring ergonomi, design och användarvänlighet, skapar oslagbara produkter med enastående prestanda. Ett väl avstämt chassi ger dig möjlighet att köra med styvare hjul, högre däckstryck samt hårdare länkhjul.
null

Sidoskydd

TiArrow har svetsade sidoskydd med en kolfiberinsats fär bästa kombination av bekvämlighet och köregenskaper.

TiArrow har svetsade sidoskydd med en kolfiberinsats. Principen bakom denna konstruktion är att rördelen av skyddet är lika smalt som användarens höftben vilket innebär en kraftigt ökad stabilitet hos användaren när sidoskyddet arbetar tillsammans med ryggen. Det svetsade röret tillåter att man lyfter sig med hjälp av sidoskyddet utan att skada stolen eller handen.
null

Ryggstöd

Modellerna med högre ryggstöd har en unik funktion som tillåter att man fäller ryggen ovanför sidoskydden. Detta gör stolen med kompakt i hopfällt läge och därmed lättare att lyfta in i bilen.

Modellerna med högre ryggstöd har en unik funktion som tillåter att man fäller ryggen ovanför sidoskydden. Detta gör stolen med kompakt i hopfällt läge och därmed lättare att lyfta in i bilen. Ryggstöden är dessutom justerbara, både vad gäller vinkel och sittdjup, vilket ger optimala förutsättningar för bättre kontroll och en mer distinkt kontakt med stolen.
null

Länkhjulsgaffel

Huvudtanken med ”monogaffeln” är att det skall var mycket lätt att rengöra länkhjulen från de hår och annat skräp som alltid fastnar mellan hjul och gaffel

Huvudtanken med ”monogaffeln” är att det skall var mycket lätt att rengöra länkhjulen från de hår och annat skräp som alltid fastnar mellan hjul och gaffel. Denna ”hårboll” försämrar inte bara rullet utan kommer också att korta livslängden på lagret då det efter ett tag trycks in i själva laget.

Våra egna hjul

Vi designar och bygger våra hjul helt enligt våra egna krav, hela vägen från fälg till nav. Fälgen är en mycket lätt men stark konstruktion som tillsammans med vårt eget nav i kolfiber/aluminium ger ett lätt men mycket styvt hjul.

 

Detta för oss åter tillbaka till kör-ergonomin och körbarhet. Hjulet med vår egen 25 mm axel tillåter oss att ligga mycket nära chassit utan att hjulet tar i. Vi använder givetvis endast de bästa eker tillverkade enligt vår specifikation hos välrenommerade producenter.